Kuchnia japońska
Czym charakteryzuje się kuchnia japońska? Przede wszystkim posiłkami składającymi się z ryb i wodorostów. Niezwykle popularne są także przeróżne zupy, mięsa i zanurzane we wrzątku warzywa. Bardzo ważne jest, aby wszystkie potrawy miały czysty smak i nie były zbyt mocno przyprawione. Jest tak, ponieważ dużo dodatków sprawia, że nie odczuwamy właściwego smaku danych składników. Bardzo interesującymi obiektami stają się restauracje japońskie, w których możemy spróbować nieznanych nam dotąd smaków.
Jakie są najpopularniejsze dania japońskie? Przede wszystkim sushi, które jest zrobione głównie z ryżu i surowej ryby. Do tego dania możemy zamówić sake, czyli wino ryżowe. Niezwykle popularnym dodatkiem do potraw jest sos sojowy i tofu. Jeżeli interesują nas dania oferowane przez restauracje japońskie, warto popróbować różnych potraw i napoi. Decyzję dotyczącą wyboru dania możemy pozostawić szefowi kuchni co sprawi, że poczuje się on doceniony i potraktowany z należytym szacunkiem. Następnie możemy być świadkami znakomitej umiejętności i błyskawicznego przygotowania dań przez kucharza.